Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Naleśniki z jabłkowymi talarkami. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
natka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 146 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań /Gruszczyn

PostWysłany: Wto 11:08, 22 Kwi 2008 Powrót do góry

Szybko tanio i smacznie.

Składniki:
ciasto ja na naleśniki z odrobina proszku do pieczenia.
jablka obrane i pokrojone w talarki
śmietana snieżka
mleko
Posypka czekoladowa

Przygotowanie:
Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia i talarki.
smarzymy nalesniki .Ubijamy śmietane snieżkę na mleku .Najesniki podaję lekko ostygniete bo inaczej śmietana sie rozpuści.(Można podawać na zimno)Na koniec naleścik i kleksem smietany posypać czekoladką.Mniam mniam Very Happy Very Happy Very Happy



Mój sinus to uwielbia Very Happy Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kaskag
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: Czw 9:12, 08 Maj 2008 Powrót do góry

zrobiłam ostatnio naleśniki z dżemem brzoskwiniowym wymieszanym z borówkami... mmmówię wam pycha Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
AgnesAdv
Prawa Ręka Admina
Prawa Ręka Admina


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 2040 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 12:17, 08 Maj 2008 Powrót do góry

latwo powiedziec ciasto jak na nalesniki. a rozpisac nie mozna? ja nie wiem jak sie robi nalesniki Sad


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
hispana
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 13:32, 08 Maj 2008 Powrót do góry

AgnesAdv napisał:
latwo powiedziec ciasto jak na nalesniki. a rozpisac nie mozna? ja nie wiem jak sie robi nalesniki Sad


moje ciasto nalesnikowe robie kompletnie na oko:

maka (ok 2 szklanek)
2 jajka
woda
oliwa, sol

mieszam wszystko do momentu az osiagnie konsystencje smietany, dolewam ok 2 lyzek oleju, szczypte soli i odstawiam na jakies 20 min - to odstawienie jest wazne, bo wtedy maka wiaze ze soba wszystkie skladniki - po tym czasie jesli za geste, dodajemy troche wody i smazymy

konsystencja ciasta zalezy od upodoban gospodyni - ciasto powinno sie wolno rozlewac po patelni aby przykryc cala jej powierzchnie

smazenie:
na patelni powinno byc troszke oleju, patelnia nie moze byc taka, do ktorej przywieraja potrawy

wylewamy taka ilosc ciasta zeby pokrylo cala patelnie (na patelnie o srednicy 23 cm wylewam srednia lyzke wazowa ciasta), krece patelnia tak, zeby ciasto rownomiernie sie rozprowadzilo, na wolnym ogniu czekamy az zetnie sie od gory, nastepnie przewracamy, ja przewracam z podrzucaniem ale wcale tak nie trzeba - mozna przewracac przy pomocy drewnianej lopatki

pierwszy nalesnik nigdy sie nie udaje, najlepszy jest ostatni - tak trzeba wyregulowac temperature/ilosc oleju w ciescie, zeby nie trzeba bylo natluszczac patelni za kazdym razem i zeby nic nie przypalalo sie

to jest praca na wyczucie, trzeba wiele razy sprobowac a w koncu sie uda

mozna do ciasta dodac curku oraz mleka zamiast wody - ja nie dodaje, cukier (i ten zawarty w mleku) karmelizuje na patelni i przypala nalesniki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
margaretka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 31 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 12:14, 16 Cze 2008 Powrót do góry

Można zamiast wody/mleka dać jasne piwo, tylko wtedy naleśniki raczej wytrawne ( np z farszem mięsnym lub kapustą) niż na słodko.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kaskag
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: Śro 7:53, 18 Cze 2008 Powrót do góry

a ja wczoraj zrobiłam naleśniki z parówką, pieczarkami, cebulka i żółtym serem. było pyycha


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Amber
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 95 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 9:16, 19 Cze 2008 Powrót do góry

Ja do ciasta na naleśniki daje same żółtka a potem na końcu dodaje pianę ubitą z białek , wychodzą bardziej puszyste. Zawsze tak robię .I też zawsze robię z mlekiem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Amber dnia Czw 9:17, 19 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)