Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 zupa cebulowa Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
blekitna
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 395 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:40, 27 Paź 2008 Powrót do góry

Mój mężczyzna kiedyś jadł zupę cebulową i bardzo mu smakowała. Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i ugotować taką zupkę w domku. Muszę przyznać że do zupy cebulowej byłam sceptycznie nastawiona ale i mnie ona smakowała. Ugotowałam zupę dla dwóch osób na 2 dni. a oto przepis:
ponad kilogram cebuli (ja użyłam 1.200)
włoszczyzna
2 kostki jedna z kurczaka droga z wołowiny
śmietana 18 %
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu z pszennego pieczywa lub bagietki)
sól,pieprz do smaku
Włoszczyznę obieram pakuje do garnka,4 duże cebule kroje (możne być na ćwiartki). zalewam woda stawiam na gaz i czekam aż zawrze. Następnie zmniejszam ogień aby woda z zawartością lekko sie partoliła i dodaje 3 ziarenka pieprzu. Wcześniej kroje resztę cebuli na drobne paseczki i smarze na patelni razem z jednym ząbkiem czosnku.Gdy cebulka jest już szklista dodaje łyżeczkę wegety czy innej przyprawy do zupy i pól łyżeczki cukru, a następnie dokładnie mieszam. Po wymieszaniu wsypuje całość do garnka z zupą i gotuje około godziny.Po godzinie zupę przelewam przez durszlak,włoszczyznę wyrzucam a cebulę przecieram przez owy durszlak.Dodaję do tego śmietany (2 czubate łyżki) ale jak ktoś woli może więcej. Zupa ma konsystencje kremu.Doprawiam do smaku kostkami bulionowymi.Zupę podałam z wcześniej zrobionymi na beztłuszczowej patelni grzankami.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
layla
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 18:28, 29 Paź 2008 Powrót do góry

to jest ulubiona zupka w mojej rodzinie Smile A spróbuj jeszcze doprawić ją szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.... mniaaam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
hispana
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 12:34, 30 Paź 2008 Powrót do góry

Alternatywnie mozna zrobic zupe bez smietany w wersji francuskiej:

- cebule cukrowe smazyc az sie skarmelizuja, dodac bulion i gotowac ok 15 minut

- albo cebule zwykle smazyc z odrobina cukru (potrzebny do karmelizacji) i dalej rozcienczyc bulionem

- lub do podsmazonej cebuli wlac duzo smietany i sera niebieskiego, dodac bulionu i tyz bedzie zupa (uwaga na kalorie - za to smak niebianski)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)