Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Rokitnik Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Amber
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 95 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 10:07, 29 Wrz 2008 Powrót do góry

Na działce mam krzew czy drzewo? rokitnika.
Ma bardzo dużo owoców-mają podobno bardzo dużo witaminy C.
Podobno robi się z nich przetwory i sok.Ale nie mogę znaleść przepisów.
Czy któras z Was może robiła cos z rokitnika lub zna jakieś przepisy jak go przetworzyć?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 12:16, 30 Wrz 2008 Powrót do góry

Osobiście nic z rokitnika nie robiłam, ale mam książkę p. Ireny Gumowskiej pt.:"Słońce w słoikach", a w niej - cytuję :
*Przecier
Owoce rokitnika przebrać, umyć, wsypać do pojemnika, zmiksować(delikatnie i krótko) i przetrzeć przez sito. Przecier doprowadzić do wrzenia razem z dodanym do smaku cukrem i przelać do słoików. Zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze ok. 80 st C
*Sok z rokitnika
Przepuścić przygotowane owoce przez sokowirówkę, osłodzić do smaku, przelać do słoików i pasteryzować. Sok po pewnym czasie rozdziela się na płyn i galeretkę, dlatego lepiej jest tego typu przetwory przechowywać nie w butelkach, tylko w słoikach.
*Rokitnik w soku własnym
Umyte starannie owoce ułożyć w idealnie czystych słoikach, nieco ugniatając, by wyprzeć powietrze. Pasteryzować ok. 20 min w temp. ok.
80 st.C, bez cukru, a jeśli słodzić, to zwykle na 1 kg rokitnika daje się 40-50 dag cukru.
*Nalewka rokitnikowa Partyman
Ma ona piękny, rubinowy kolor. Przebrać 2 kg owocow, umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do gąsiorka 5-litrowego. Zalać 2,5 l spirytusu, zasypać 2 kg cukru i czekać, aż cukier "wyciągnie" sok z owoców.Można też gotowy sok wlać do butli, dolać wody i tyle wódki lub spirytusu, aby otrzymać nalewkę o żądanej mocy.Tzw. damska będzie miala ok. 30% mocy a "męska" może mieć i do 40. Im dłużej nalewka stoi - tym lepsza.

Świeże owoce rokitnika w cieple szybko fermentują, spada wtedy gwałtownie ich wartość, toteż po zebraniu trzeba je od razu użytkować. Najwygodniej zbierać owoce rokitnika po przymrozkach. Mniej wtedy pękają, mniej plamią(plamy trwałe) i są smaczniejsze.

A tu znalazłam jeszcze cosik[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)