Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 filety rybne Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
tabazo
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 19:09, 04 Wrz 2008 Powrót do góry

Very Happy Cześć
mam pytanie jak smażycie filety rybne, aby nie psuły się (rozlatywały) na patelni?
pozdrawiam perfekcyjnych i mniej perfekcyjnych Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 20:11, 04 Wrz 2008 Powrót do góry

Ja smażę normalnie na oleju. A obracam dwoma drewnianymi łyżkami - jedna w jednej ręce, druga w drugiej - trochę treningu i da się tego nauczyć. Ponieważ jestem straszną niezdarą, stosuję to tylko do filetów w kostkach. Jak mam takie większe to pomagam sobie talerzykiem, wiem, śmieszne Cool
Oczywiście panieruję przed usmażeniem Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
bazyla
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 59 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: okolice Warszawy

PostWysłany: Pią 9:25, 05 Wrz 2008 Powrót do góry

To ja przy okazji też zapytam o radę.

Gdy smażę filety rybne w kostkach to:
- albo są zbyt przypieczone (ba, spalone) na zewnątrz i dobre w środku
- albo z wierzchu wyglądają OK, a w środku są surowe.

Co robię źle? Ogień pod patelnią ma być duży czy mały? Może tu robię błąd
Rolling Eyes

Filet ma być całkowicie rozmrożony? Taki z kapiącą z niego wodą? Jaki ma być, żeby wyszedł dobry ?

Proszę o poradę Embarassed


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnieszka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 138 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: k. Zielona Góra

PostWysłany: Pią 10:30, 05 Wrz 2008 Powrót do góry

Mały ogień, ale wtedy długo smażSmile
Filety całkowicie rozmrożone. Mnie jeszcze nigdy nie "udało się" podać surowej ryby;) Na szczęście:) Już wolę trochę przypalićSmile
Ale mądrala ze mnie;p


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 17:11, 05 Wrz 2008 Powrót do góry

Ja smażę na średnim ogniu, jak jest mniejszy kawałek, to nawet na małej patelce pod przykryciem (podobnie kotlety). Po wyciągnięciu z zamrażarki moczę w gorącej wodzie, a potem biorę suchą ścierkę i wyciskam wodę z fileta. Przed smażeniem można go jeszcze nasolić Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 0:03, 06 Wrz 2008 Powrót do góry

Jak smażyłam to miałam średni ogień, bo na wolnym nasiąkały więcej tłuszczem. 3 minuty z jednej i 3 z drugiej strony. Przekładałam łopatką, ew. pomagałam sobie drewnianą szpatułką.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:34, 06 Wrz 2008 Powrót do góry

Ja rozmrażam (różnie : jak ma więcej czasu - to zostawiam w lodówce, jak mniej mocze w wodzie), osuszam, przyprawiam - zostawiam na chwilę, panieruje w mące, potem w jajku, potem w bułce tartej i smaże aż do zrumienienia, jesli mam wrażenie, że nie doszły to wkładam na chwilę do piecyka na talerzu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kaskag
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: Pon 11:21, 16 Mar 2009 Powrót do góry

ja rybę panieruję w jajku - bułce tartej - jajku - i znowu w bułce. panierka super się trzyma, nic się nie odkleja. i tworzy się taka chrupiąca skorupka na wierzchu... pycha


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zabcia
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Pon 15:53, 16 Mar 2009 Powrót do góry

Ja jak chcę szybciutko odmrozić fileta to wkładam go do wody z solą. Sól szybciutko rozpuszcza lód i właściwie po 15 min można już smażyć. Jak się przedobrzy ze solą to jeszcze raz na 5 min zmieniam wode i juz jest oki. Panieruję normalnie w jajku i bułce. Ostatnio jednak rzadziej robię filety ponieważ w sklepach połowa tej wagi to sam lód. Wolę kupić tuszę rybną nie mrożoną Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Pon 18:59, 16 Mar 2009 Powrót do góry

mnie właśnie zawsze się przy smażeniu rozwalają,


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)