Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Placki cukiniowo-ziemniaczane Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 13:52, 05 Cze 2009 Powrót do góry

Na początek ważne ostrzeżenie - placki są tanie, łatwe w wykonaniu, ale raczej kaloryczne i przepyszne. Jak się już zje jednego to nie można skończyć, aż się nie wyczerpią Smile Wychodzi tego całkiem sporo.

Składniki:
20 dag mąki
50 dag cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 jaja
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
½ szklanki oleju do smażenia
pieprz i sól

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odsączamy. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach i też odsączamy.

Mieszamy ziemniaki i cukinię w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawy ziołowe, roztrzepane jaja, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, musztardę, pieprz i sól.

Masę dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki lub bułki tartej.

Nabieramy łyżką nieduże porcje i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.

Najlepiej podawać z sosem, np. bakłażanowo-pomidorowym, pieczarkowym albo cebulowym. Równie dobrze smakują bez sosu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Aniunitka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 86 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 17:47, 06 Cze 2009 Powrót do góry

Ja jem cukinię ale w zwykłej panierce. Smakowicie wygląda i na pewno wypróbuję.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 11:14, 08 Cze 2009 Powrót do góry

Także uwielbiam cukinię w panierce i dzisiaj mam zamiar nawet to zrobić. Zazwyczaj robię ją w plastrach, ale dzisiaj mam młodziutką maleńką cukinię, więc przetnę ją wzdłuż na pół i tak ją usmażę. Mmniam. Już nie mogę się doczekać obiadu.
Swoją drogą, warto rozwinąć wątek cukiniowy...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)