Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Pierogi z makiem Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Maddy
Prawa Ręka Admina
Prawa Ręka Admina


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

PostWysłany: Sob 22:38, 01 Sie 2009 Powrót do góry

Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 16 - Spotkanie w Warszawie pod red. Anny Wrońskiej, str. 190 ).

Składniki:
farsz:
20 dag maku,
1/2 litra mleka,
5 dag masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów
1 żółtko

ciasto:
30 dag mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
gorąca woda,
1 łyżka masła

Zrobić farsz: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Przestudzony przepuścić przez maszynkę o drobnym sitku. Rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i zmieszać z żółtkiem. Przygotować ciasto - z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryć i odstawić na 15 minut. Potem cienko rozwałkować, powycinać kółka i nałożyć farsz. Skleić i delikatnie zacisnąć brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec w gorącym piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)