Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Pieczywo Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Nie 18:19, 15 Cze 2008 Powrót do góry

Chlebek z ziarnami Wink
składniki:
*1 kg mąki przennej
*3 łyżeczki soli
*1 łyżka cukru
*1 łyżka pestek dyni
*1 łyżka słonecznika
*1 łyżka majeranku
*1 łyżka bazylii
*1 łyżka siemia lnianego
*1 paczka otręby przennej prażonej 250 g
*3 torebki suchych drożdzy Dr.Oetker
Wszystkie składniki po kolei dodawać do siebie mieszając na sucho, następnie dolać 1 l i 1/2 szklanki wody ciepłej (nie gorącej) i wymieszać .
Następnie miskę przykryć ścierką i poczekać az urośnie około 40 min-1godz.
Kiedy wyrośnie blaszki posmarowac margaryną (można też posypać bułką tartą) i dac do nich ciasto, zostawic na 20 minut .Później nastawić piec na 200 stopni i włożyć na około 1 godzine.Po upieczeniu wyłożyć chlebek do góry dnem aby ostygł !
Te składniki są na 2 blaszki.
W razie niejasności pytać.A to jest zrobione zdjęcie jak mniej wiecej wygląda , ale smaku niestety nie da się wstawić a jest miodzio.
wymiary blaszki :ja mierzylam to mniej wiecej centymetrem a wiec nie jest to dokladne ale tak mniej wiecej wysoka8cm,długa 33cm,szeroka 10cm

[link widoczny dla zalogowanych]

Zalinkowałam obrazek ponieważ był zbyt duży.
Moderator


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez franiula dnia Nie 19:16, 15 Cze 2008, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
Lena
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 191 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Nie 18:55, 15 Cze 2008 Powrót do góry

Tego typu blaszki są różnej wielkości. Jaki rozmiar jest odpowiedni do tego wypieku?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
sibela
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zza gor i lasow

PostWysłany: Nie 19:49, 15 Cze 2008 Powrót do góry

ja tez pieke chleb Smile ale z gotowych mieszanek. No i nie uzywam blaszek. Ciasto dosc dobrze trzymy sie kupy i poprostu wkladam do pieca taki bochenek. Jesli posypuje chleb ziarenkami na dno piekarnika daje naczynie zaroodporne z woda, wtedy ziarenka lepiej sie trzymaja.
I do tej fazy kiedy ciasto juz jest w blaszce ale wyrasta wkladam je do piekarnika na 50°C, potem zwiekszam temperature


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Nie 19:53, 15 Cze 2008 Powrót do góry

Moja teściówka ma "wszystkorobiącą" maszynę do pieczenia chleba. Miesza ciasto i później wypieka. W chlebku zostaje jednak dziura od mieszadełek.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Nie 19:57, 15 Cze 2008 Powrót do góry

my też mamy taka maszyne ale nie pieczemy w tym bo bardziej forma nam sie podoba taka jak teraz , a w tej maszynie np mama zarabia pączki i wyrastaja tam


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zabcia
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Nie 20:45, 15 Cze 2008 Powrót do góry

Franiula rozwalilas mnie tym przepisem. Dziekuje Smile A jesli jescze ktoras ma przepis na taki tradycyjny chleb to bede wdzieczna. Ten ktory mam jakos nie do konca sie sprawdza


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
sibela
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zza gor i lasow

PostWysłany: Nie 22:10, 15 Cze 2008 Powrót do góry

pomysly na chleb sa tu [link widoczny dla zalogowanych]

niestety zadnego przepisu nie wyprobowalam ale mam zamiar Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
misschatelaine
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 261 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 22:31, 15 Cze 2008 Powrót do góry

Lena napisał:
Tego typu blaszki są różnej wielkości. Jaki rozmiar jest odpowiedni do tego wypieku?


franiula napisał:

wymiary blaszki: wysoka8cm,długa 33cm,szeroka 10cm


dziewczyny, czy my czasem nie miałysmy zaprzestac komentowania pod przepisami...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Nie 22:33, 15 Cze 2008 Powrót do góry

jak lena dała ten komentarz to wymiarow nie było ja jre dopisałam do tego samego postu


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DoMCia
Prawa Ręka Admina
Prawa Ręka Admina


Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 267 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z krainy perfekcyjności:-)

PostWysłany: Nie 14:39, 20 Lip 2008 Powrót do góry

z tym nie komentowaniem to jest tak: że nie komentujemy jak nasz post niczego nie wnosi do tematu. Ale rady i pytania można wpisywać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez DoMCia dnia Pon 16:55, 15 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Basiek
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 792 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chrzanów

PostWysłany: Czw 18:51, 08 Sty 2009 Powrót do góry

Ja polecam chleb z płatków owsianych. Banalny i pycha Very Happy

* 1 kg mąki
* 1 szkl płatków owsianych - górskich
* 1 łyżeczka czubiata soli
* 5 dag drożdży
* 1 litr wody

Mąkę wsypujemy do miski. Roimy dziurkę w środku. Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i odrobiny maki robimy zaczyn. Wlewamy do tej dziurki i czekamy, aż wyrośnie.
W między czasie płatki zalewamy 1 litrem gorącej wody i odstawiamy. Jak przestygną, by były letnie wlewamy do mąki, wszystko mieszamy widelcem i zostawiamy aż wyrośnie. Potem na foremkę i do pieca. Na 1h15min przy 200 st.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Christina
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 7 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 14:33, 26 Lis 2009 Powrót do góry

A może znacie przepis na chleb z maszyny, o której tu wspomniano. Bo ja taką mam, tyle że nie mam dobrego przepisu


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)