Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Grzyby Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Pią 18:53, 07 Lis 2008 Powrót do góry

ja na grzyby nie przepadam chodzic a jsli pojde to widze tylko trujace hehe mój nazeczony to jak jest sezon to by siedzial w lesie calym dniami i zbieral tak samo jest z moja mama , mama ma suszarke do grzybow i owoow super sprawa pokroisz wkladasz na noc (tak robi moja mama) i rano gotowe nawet jesli w grzybe byl maly robaczek to nie zdarzy przejsc calego grzyba bo zaraz usycha a normalne suszenie chyba trwa troszke wiecej, o pieczarkach nie slszalam ale sprzedam mamie pomysl [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zytka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 20 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 19:27, 07 Lis 2008 Powrót do góry

Ja grzybki zamrażam i zawsze mam świeże Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Nieskazitelna Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska

PostWysłany: Pią 19:38, 07 Lis 2008 Powrót do góry

my tez mrozimy ale suszone te sa fajne do niektorych potraw


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zabcia
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Wto 19:26, 27 Paź 2009 Powrót do góry

Wiec poszlam za rada Marioli i dzisiaj polozylam nad piecem kanie. Nie zanosi sie w tym roku na wielki wysyp grzybow, wiec suszone beda bardzo drogie i na wage zlota. Zatem na samym poczatku robie zapas suszonych, a ze "suchych" grzybow (prawdziwki, podgrzybki) jest malo wiec susze maślaczki. Maz zrobil mi taka siatke nad piecyk i w calym domku i na klatce schodowej pachnie grzybami Smile
Na sobote mam zamowione do suszenia 15 kg pieczarek Smile Dogadalam sie z takim panem co pracuje ze mna na rynku i ma wlasna pieczarkarnie i przywiezie mi takie odpady produkcyjne. Mam zamiar je rowniez pomarynować Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Lena
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 191 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: Śro 8:34, 28 Paź 2009 Powrót do góry

Żabciu kiedyś suszyłam pieczarki, ale nie byłam zadowolona z efektu. Tak jak grzyby leśne po wysuszeniu są bardzo aromatyczne i świetnie nadają się do zupy, sosu czy bigosu tak o pieczarkach nie mogłam tego powiedzieć.
Może jednak to tylko moje subiektywne odczucie.

Co do marynowania pieczarek to są świetne, tylko trzeba pamiętać że nie robi ich się tak jak ogórki, bo surowe zalane marynatą tracą ok połowę na objętości i wówczas w spiżarni stoi pół słoiczka grzybków.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 12:35, 28 Paź 2009 Powrót do góry

Ech, tak bym sobie pojadła grzybków... No trudno, pojem za rok może - to już niedługo Very Happy Pozdrawiam wszystkie Perfekcyjne!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)